Keitetty muna takaisin keittämättömäksi?

Tieteellä on mahdollisuuksia yltää vaikka mihin, kuten ollaan jo monesti nähty. Olemme tarjonneet jo monta mainiota esimerkkiä siitä, mitä kaikkea tieteen saralla on voitu kehittää, mutta tällä kertaa keskitymme tuotteeseen, joka saattaa alkuun vaikuttaa turhalta, mutta tarkemmin ajateltuna keksintö saattaa sittenkin olla varsin kätevä. Kyse on nimittäin mahdollisuudesta peruuttaa keitetyn kananmunan keitetty tila ja palauttaa kananmuna alkuperäiseen olomuotoonsa.

Kananmunan saa palautettua takaisin keittämättömään muotoon!

Proteiinin irrottaminen

Miten laite sitten toimii käytännössä? Tunnettu fakta on se, että aina kun kananmunan keittää, saa kiehuvan veden lämpö aikaan munan sisällä olevien proteiinien sitoutumisen yhteen ja sen myötä kananmunan keltuainen ja valkuainen alkavat kiinteytyä. Nyt tiedemiesten kehittämä erityinen kapistus kuitenkin tuottaa tiettyjä kemikaaleja ja irrottaa toisiinsa sekoittuneet proteiinit ja laittaa ne kääntymään siten, että kananmuna alkaa jälleen juoksettua. Sen sijaan, että proteiinit olisivat sulamisen jälkeen täysin käyttökelvottomia, voidaan tämän juoksettamistavan myötä käyttää monia proteiineja uudelleen.

Mikään turha keksintö tämä laite ei olekaan, vaikka se siltä saattaa nopeasti ajateltuna vaikuttaa. Keitettyjen ja kovettuneiden munanvalkuaisten muuttaminen jälleen juoksevaan muotoonsa pitää sisällään yllättävän monia hyötyjä. On esimerkiksi jo nyt arvioitu, että tämän myötä on mahdollista vähentää merkittävästi tuotantokuluja useammallakin eri alalla.

Lukemattomat mahdollisuudet

Kananmunan keittämisen peruuttaminen on toki itsessään mielenkiintoinen ajatus, mutta laitteen kehittäneiden tiedemiesten katseet on suunnattu kuitenkin huomattavasti pidemmälle. Käytännössä kananmunaa on käytetty lähinnä esimerkkinä osoittamaan, kuinka monipuolisia mahdollisuuksia keksintö tuo tullessaan. Yksi merkittävä ongelma tutkijoiden keskuudessa on se, että proteiineilla on taipumusta kiteytyä koeputkien seinämille. Mikäli tämän aineksen saa irti lasiputkista jollain muulla tavalla kuin raaputtamalla, säästää se huomattavasti tutkijoiden kallisarvoista aikaa.

Vaikka keittämisprosessin kumoavaa laitetta tai ratkaisua on yritetty saada aikaan useammankin eri tahon toimesta eri puolilla maailmaa, mutta viimein keksintö on kehitetty niin pitkälle, että eräs tiedemiesten ryhmä on aikeissa hakea ratkaisulleen patenttia. Aiemmat yritykset kehittää juoksettumista edesauttavaa teknologiaa tai muita ratkaisuja ovat osittain onnistuneet, mutta ennen viimeisintä keksintöä prosessiin tärveltyi pitkiä aikoja – jopa useita päiviä. Tämän tuoreimman keksinnön myötä kananmunan saa juoksettumaan muutamien minuuttien kuluessa. Keksinnön uumoillaankin tuovan helpotusta monellakin eri alalla aina lääkealasta juustonvalmistukseen!