Näkymätön viitta tulee!

Me kaikki olemme joskus takuulla kuulleet näkymättömistä viitoista. Niitä on näkynyt jo vuosikymmenten ajan erilaisissa elokuvissa ja sarjakuvissa ja jokainen on varmasti joskus toivonut salaa omistavansa sellaisen. Näkymätön viitta toisi mukanaan uskomattoman jännittäviä mahdollisuuksia päästä salaa seuraamaan tilanteita ilman, että kenelläkään olisi aavistustakaan viitan alla piileskelevän henkilön läsnäolosta.

Yritystä ja epäonnistumisia

Karlsruhen teknologiainstituutin työryhmä selvittää näkymätöntä viittaa.Näkymätöntä viittaa on yritetty keksiä jo kauan ja lukemattomia kertoja siinä on epäonnistuttu. Toistaiseksi on onnistuttu kehittämään ainostaan hyvin pikkiriikkisiä viittoja, joiden on todistettu toimivan vain äärimmäisen pienikokoisten esineiden päällä. Nyt tilanne on jo jonkin verran parempi ja yhä isompia esineitä on pystytty kätkemään näkymättömiksi kankaan alle.

Ruotsalaisen Karlsruhen teknologiainstituutin työryhmä on onnistunut kehittämään kaikkien aikojen ensimmäisen viitan, joka kykenee piilottamaan näkyvistä monenlaisia pieniä esineitä. Tämä viitta ei vaadi mukaan minkäänlaisia lisävälineitä kuten jotkut muut yritykset, joiden käyttö edellyttää esimerkiksi erilaisten linssien hyödyntämistä. Kuten monet edeltäjänsä, myös tämä uusin keksintö kääntää valon esineen ympäriltä tehden siitä huomaamattoman.

Optisen harhan luominen

Aina tähän päivään asti näkymättömien viittojen kehityksessä suurimmaksi ongelmaksi on osoittautunut se, miten kasvaneen valon etäisyyden paikkaaminen saataisiin hoitamaan. Karlsruhelaisen ryhmän kehittämässä näkymättömässä viitassa on käytetty erityistä silikonipohjaista luomupolymeeriä, johon on sekoitettu titaanivalmisteisia dioksiidinanopartikkeleita. Nämä artikkelit jakavat valonsäteitä ja hidastavat niiden leviämistä. Tämän jälkeen valo palautuu normaaliin nopeuteensa ja saa aikaan optisen harhan. Uudessa keksinnössä työryhmän aikomuksena on sijoittaa näkymättömäksi haluamansa esine onton sylinterinmuotoisen säiliön sisälle. Säiliö on maalattu akryylimaalilla.

Vielä ei olla ihan valmiita

Huikean lupaava keksintö julkaistiin tovi sitten ja se on vielä kehitysvaiheessa. Toisaalta tulokset ovat olleet äärimmäisen lupaavia ja parempia kuin yhdenkään edellisen näkymätöntä viittaa tavoittelevan kehitelmän. Mikäli tämä keksintö todella onnistuu tavoitteessaan, voi se mullistaa hyvin monta asiaa tulevaisuudessa. Kukapa ei haluaisi hiipiä salaa huoneeseen kuuntelemaan toisten ihmisten keskinäistä keskustelua tai kuljeksia kaupungilla ilman, että tarvitsisi välittää siitä, mitä muut ajattelevat tai miltä itse sattuu kulloinkin näyttämään. Näkymätön viitta, joka peittää alleen kodin sekasotkun, olisi myös varmasti huikean suosittu teknologinen keksintö, jollaisen haluaisi jokainen itselleen. Kun tällainen lopulta markkinoille saadaan, kertoo sivustomme siitä teille heti ensimmäisenä!