Niken kengät säätävät itse nauhansa

Jo Paluu tulevaisuuteen -elokuvissa maalailtiin ajatuksia sen suhteen, millaiset tulevaisuuden lenkkarit saattaisivat olla. Nyt ollaan päästy jo melko lähelle sen aikaisia kuvitelmia, sillä markkinoille on kehitetty aivan uudenlaiset lenkkitossut! Olemme aiemminkin esitelleet teknologian ihmeitä, mutta tällä kertaa erityisesti leffafriikeille on tiedossa nannaa! Kyse on Niken HyperAdapt 1.0 -mallin kengistä, joiden ehdoton erityispiirre on se, että ne kykenevät itse sitomaan omat kengännauhansa! Tässä ei puhuta kengistä, jotka näyttäisivät mitenkään robottimaisilta tai muutenkaan tavanomaisista poikkeavilta, vaan nämä tossut ovat ulkoasultaankin todella tyylikkäät.

Salaisuus piilee pysyvästi kiinnitetyissä nauhoissa

Niken kengät osaavat säätää nauhansa itse.Niken uusin keksintö toimii hieman eri tavalla kuin elokuvassa esiintyvät Marty McFlyn tossut, jotka sitovat nauhat ilmassa viuhuten ikään kuin niitä sitoisivat näkymättömät kädet. Sen sijaan Niken kehittämistä kengistä löytyy pysyvästi kiinnitetyt kengännauhat, jotka kiristyvät ja löystyvät tarpeen mukaan aivan itsestään. Kantapäästä löytyy eräänlainen sensori, joka ilmoittaa kengälle tarpeesta tiukentaa tai höllentää puristusta jalan ollessa sen sisällä. Kyseessä on todellinen älykenkä, sillä kun jalan pujauttaa sen sisälle, pystyy kenkä määrittelemään, seisooko kengän käyttäjä enemmän kantapään vai päkiän puolella. Tämän mukaan se kykenee räätälöimään kengän puristusvoiman juuri sopivaksi, jotta se tuntuisi mahdollisimman mukavalta ja tietysti myös tukevalta jalassa.

Vaikka kenkä säätääkin puristusta automaattisesti, löytyy sen reunalta myös pikkuiset plus- ja miinusnappulat sitä varten, että kengän käyttäjä voi vielä itse hienosäätää kenkää sopivaksi tilanteeseen. Kun miinusnappia pitää pohjassa, löystyvät kengännauhat täysin, jolloin jalan voi luiskauttaa ulos kengästä todella helposti. Teknologia ei voisi olla helpompaa, vaan tätä kenkää osaavat käyttää kaikki vauvasta vaariin. Kenties parasta kengässä on kuitenkin se, että pikaisesti vilkaistuna se näyttää miltä tahansa nykyaikaiselta juoksukengältä.

Kengät sisältävät akun

Teknologiaa harrastaville herää mielessä varmasti kysymys siitä, mistä kenkä saa virtaa moiseen toimintaan. HyperAdapt 1.0:n toiminta perustuu kenkään asetettuun akkuun, joka kestää yhdellä latauksella noin parin viikon ajan. Sen jälkeen se täytyy ladata vähän samaan tapaan kuin esimerkiksi kännykkä, jonka jälkeen kenkä jaksaa taas säätää nauhoja sopiviksi entiseen malliin. Hieman scifimäistä fiilistä kenkään tuo pariston ympärillä oleva kengänpohjan keskiosa, jonka valo on hehkuvan sininen silloin kun sen laittaa päälle.